Lachen op de werkvloer is gezond – de 7 redenen waarom! Lachen op de werkvloer; is dat nog wel van deze tijd? Welnee. Lachen doen we thuis wel – werk is serious business! Werk is een perfect draaiende efficiëntiemolen waar alles lean, aligned en agile is gescrumd met als doel de eerstvolgende audit glansrijk doorstaan. De ambitie om de top te bereiken of om bij te dragen aan een betere wereld lijken geen relativeringsvermogen en humor te verdragen. Ondanks dat de druk continue op de ketel staat, maken we met pijn en moeite ruimte voor stressmanagement en/of duurzame inzetbaarheid. Maakt dit alles ons nou productiever?

De gulle lach biedt een verfrissend tegenwicht tegen het halen van targets en deadlines. Een regelmatige lach maakt je niet minder professioneel. Waarschijnlijk werken collega’s juist graag met je. En daar waar op regelmatige basis in een goede sfeer een lolletje wordt gemaakt, stijgen de resultaten. Hieronder staan 7 redenen waarom lachen op de werkvloer van onschatbare waarde is.

  1. Lachen verlicht de workload

Richt je aandacht eens op het amusante, grappige of de meest ‘interessante’ momenten van de werkdag. Wat zijn de situaties die de broodnodige glimlach veroorzaken en je mondhoeken naar boven doen krullen? De manager van de andere afdeling die zich gedraagt alsof hij koninklijk bloed heeft? Zo’n ‘awkward’ moment waarop een klant onverwacht iets volkomen ongepasts aan je opbiecht en je de grootste moeite moet doen om je gezicht in de plooi te houden. Of wanneer een college één van die belachelijke kantoorgrappen uithaalt waar een setje collega’s met open ogen intuint. Als je werkelijk niks kunt vinden om te lachen, doe mag je weleens beter je best doen.

  1. Lachen bevorderd een positieve werkomgeving

Mensen die samen lachen, groeien samen. Een team is veel succesvoller als de teamleden zich comfortabel genoeg voelen om te lachen in elkaars gezelschap. Natuurlijk gaat het hierbij om de gulle lach in plaats van de lach waarmee conflicten onder de tafel worden gemanoeuvreerd.

Charlie Chaplin merkte het al op: ‘A day without laughter is a day wasted.’

  1. Lachen brengt mensen samen

Verstrikt blijven zitten in een werkvloerdrama en een pokerface houden, is heel lastig als je door een collega wordt gekieteld…… Euh …

In een #metoo-tijdperk kan ik beter schrijven dat de collega gekke bekken trekt of een meester is in het laten rollen van de ogen. Hoe dan ook; zet verschillen opzij en ga op zoek naar overeenkomsten. Benader werk of een werkconflict als een kans waar je allemaal beter van wordt.

  1. Lachen laadt op

Oftewel – laughter is the sun that drives winter from the human face – Victor Hugo.

Doe jezelf eens een lol, terwijl je dit leest en lach. Voelt dit gek? Maakt niet uit; gewoon doen! En, …. dit geeft je toch een veel beter gevoel, dan stressvolle gedachten die een eigen leven leiden in je hoofd? Soms is het gewoon goed om even te lachen – ook als je van mening bent dat er helemaal niks te lachen valt. Je kunt jezelf in een soort eeuwige staat van k-gevoel brengen, maar daardoor verdwijnen problemen niet. Een lach, daarentegen, geeft je als het ware een adempauze. En je geeft je arme, uitgeputte brein ook even een pauze – vrij van negatieve input.

  1. Een lach breekt de spanning

De stress-modus is een akelige situatie waar jij je in kunt bevinden. Een opgejaagde, onrustige of hoge ademhaling, zwetende handpalmen, overweldigd worden door de innerlijke paniekstem in je hoofd waardoor het onmogelijk is om helder te denken. Je kent een aantal van deze of andere reacties vast wel. Het kan ook anders. Een lachsalvo of de slappe lach stimuleert je circulatie, ontspant de spieren en reduceert de stress-symptomen waardoor je weer in staat bent om je beter te focussen.

  1. Lachen boost de creativiteit

Een lach is als een creativiteits-vitamine-sapje voor je brein. Het werk bevrijdend en verlost je van stress, angst en bezorgdheid. Deze drie zaken spoelen je creativiteit met de snelheid van het licht richting doucheputje. Als je vrij bent van angst dat je wordt bekritiseerd of beoordeeld, dan heb je energie over om te denken over creatieve, innovatieve oplossingen.

  1. De lach zorgt voor gelukkige mensen op de werkvloer

Laten we in de spiegel kijken en heel eerlijk zijn: als je het niet leuk vindt om op je werk te zijn, dan lijdt de productiviteit daar onder. Het is onmogelijk om geïnteresseerd te zijn in werk dat ons apathisch of zelfs depressief maakt. Maar als we werken in een omgeving waar een glimlach en de gulle lach dagelijks op het werkmenu staan, dan dragen we met een goed gevoel bij aan de sfeer en de resultaten.

One more thing om te overdenken: Als je te druk bent om te lachen, dan ben je te druk!

Workshop – Lachen doen we thuis; werk is serious business

Is een speelse, humorvolle workshop met een serieuze ondertoon waarin samen ontdekken wat er te lachen valt centraal staat. Deze onvergetelijke ervaring neem je mee naar de werkvloer. Het effect echoot nog lang na en heeft een positief effect op de sfeer en het relativeringsvermogen.

De workshop is ontwikkeld door Annemiek van Bussel en Paola Pisu en zij geven deze dan ook altijd samen. De groepsgrootte is minimaal 20 deelnemers en maximaal 40.

Wil je meer weten over de workshop ‘Lachen doen we thuis; werk is serious business.’ Laat dan een bericht achter met data waarop je bereikbaar bent. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.